2016-01-15

Sałatka na ciepło z pieczonymi ziemniakami - Przepis


Proponujemy coś rozgrzewającego i smacznego na długie zimowe wieczory. Można to przyrządzać wspólnie razem z całą rodziną, każdemu domownikowi wyznaczając jakieś zadanie. Przygotowane danie zaspokoi nawet najbardziej wybredne gusta.



Doskonale nadaje się jako przystawka na przyjęcie gości. Proponujemy ładnie udekorować stół: kolorowe serwetki, zapachowe podgrzewacze, świeże, cięte kwiaty. Całość zrobi na gościach niemałe wrażenie. W tle delikatna, cicha muzyka, światła przygaszone. Wszyscy będą zachwyceni, niewątpliwie zechcą kiedyś powrócić na podobną imprezę...

Sałatka na ciepło z pieczonymi ziemniakami

Danie na cztery porcje.
Uwaga! Danie nie zawiera cholesterolu!

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 cukinie
  • 30 dag fasolki szparagowej
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tymianek i bazylia

Wykonanie:

Ziemniaki wyszorować i pokroić na duże kawałki, umieścić na blasze do pieczenia
i polać 2 łyżkami oliwy, wymieszać i posypać tymiankiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i upiec na rumiano (30 minut).
W tym czasie umyć, obrać z końców i włókien fasolkę, po czym ugotować w osolonej i lekko ocukrzonej wodzie. Odcedzić i trzymać w cieple.
Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę i zeszklić na niej oczyszczoną i pokrojoną
w kostkę cebulę, dodać cukinie umyte i pokrojone w grube ćwierć plasterki, smażyć razem kilka minut, mieszając, po czym zmniejszyć ogień i przykryć patelnię, aby cukinia nieco zmiękła. Po następnych kilku minutach dołożyć ugotowaną fasolkę i przekrojone na połówki pomidorki, przykryć i lekko podgrzać. Wymieszać z upieczonymi ziemniakami, posolić, oprószyć pieprzem i bazylią. Podawać ciepłe.
Gdyby ziemniaki już się upiekły, a pozostałe składniki sałatki nie były jeszcze gotowe, zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 100 stopni C i tak ziemniaki przechować.
Życzymy wszystkim smacznego! Niech ta pyszna sałatka cieszy nasze brzuszki!

Na pewno Wy i Wasi goście jeszcze nieraz chętnie po nią sięgniecie...

0 komentarze :

Prześlij komentarz