Kto z nas nie uwielbia pizzy - chyba nie znajdziemy takiej osoby. Jadłem to danie w wielu lokalach, miejscach i krajach, i muszę stwierdzić iż o sukcesie pizzy stanowi jej ciasto. Najlepsze jakie jadłem było z dodatkiem kaszy mannej.
Ciasto z dodatkiem kaszy mannej spowoduje, że otrzymacie najlepsze na świecie ciasto na pizzę. Z zewnątrz takie ciasto jest bardzo chrupiące a wewnątrz mięciutkie - w zależności jak gruby spód zrobicie. Jeżeli ciasto będzie cieniutkie, bardzo szybko może Wam się przypalić, dlatego należy piec w temperaturze powyżej 200 stopni Celsujsza przez około 9-12 minut.
Składniki do ciasta na pizzę na 3 sztuki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- 3/4 szklanki mąki semoliny
- 1 i ¼ szklanki letniej wody
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 16 g drożdży świeżych lub 8 g drożdży suchych (2 łyżeczki)
Mąkę wraz z kaszą przesiewammy i mieszamy z suchymi drożdżami, lub w przypadku świeżych robimy rozczyn. Robimy w tej mieszance zagłębienie, do którego wlewamy wodę, oliwę, dodajemy soli. Ciasto musimy bardzo dobrze wyrobić, może to zająć chwilę, ponieważ kasza powoduje, że bardzo ciężko się je zagniata. Gdy już to zrobimy umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po tym czasie, ciasto dzielimy na równe części (przed tym uderzając ciasto pięścią, aby zeszło z niego powietrze) i formujemy z nich spody na pizzę.
Smacznego :)
0 komentarze :
Prześlij komentarz